Ryszard Grzyb urodził się w 1956 roku w Sosnowcu. Dyplom Akademii Sztuk Pięknych w Warszawie uzyskał w 1981. W latach 1982–1992 był członkiem Gruppy. Współzałożyciel i wydawca pisma Gruppy – „Oj dobrze już”.
Jego obrazy znajdują się w zbiorach Muzeum Narodowego w Warszawie, Wrocławiu, Krakowie, Poznaniu, Galerii Zachęta, w Muzeach Okręgowych w Katowicach, Bytomiu, Toruniu, Bydgoszczy, Olsztynie, w kolekcjach prywatnych w Polsce i za granicą. Laureat Nagrody im. Jana Cybisa 2010.
Równolegle do malarstwa uprawia twórczość poetycką, zadebiutował jeszcze w okresie studiów we Wrocławiu. Swoje teksty publikował w „Nowym Wyrazie” (1980, 1981), „Miesięczniku Literackim” (1981), w piśmie „Oj dobrze już”, w publikacji Sztuka Najnowsza. Co słychać (Warszawa 1989) i Young Poets of a New Poland (London 1993) oraz w piśmie artystycznym „Tytuł roboczy” (2004). Jego Zdania Napowietrzne zostały wydane przez Świat Literacki (2005). Okruchy melancholii (Twórczość 2015, nr 1).

Książka dostępna w Księgarni Tajne Komplety

Wersja papierowa