Tegoroczna edycja Festiwalu Podwodny Wrocław odbyła się na falach Odry na kilku statkach.
Scena Literacka odbywała się na statku Gucio.
Poniżej fragmenty z literackich rejsów po Odrze oraz szczegóły programu.

STATEK GUCIO – LITERATURA ZA BURTĄ
Statek literacki Tajnych Kompletów i ?Rity Baum?
Przystań Kardynalska -Ostrów Tumski

15.30 Ilona Witkowska ? spotkanie autorskie
Ilona Witkowska ? ur. 1987 roku; laureatka nagrody specjalnej jury w XVI OKP im. Jacka Bierezina, debiutowała książką splendida realta, wydaną przez WBPiCAK w Poznaniu. Znalazła się w gronie nominowanych do nagrody kulturalnej Gazety Wyborczej Warto i do wrocławskiej nagrody poetyckiej Silesius w kategorii debiut roku. Studiuje kulturoznawstwo, mieszka we Wrocławiu.

16.30 ?Breslau cv? ? Statek pamięci. Odra i jej historia w literaturze Breslau i Wrocławia. Gość: Mirosława Zielińska ? germanistka, doktor nauk humanistycznych, adiunkt w Katedrze Germanistyki Centrum Studiów Niemieckich i Europejskich im Willy’ego Brandta Uniwersytetu Wrocławskiego. Opublikowała ostatnio: Narrative Bewältigung von Schuld und Trauma in der deutschsprachigen Autobiographik vor 1989/1990 (Narracyjne tożsamości wobec winy i traumy. Problematyka niemieckojęzycznego autobiografizmu przed 1989/1990), Dresden-Wrocław 2011.
?Breslau cv? ? projekt ratujący pamięć o wielokulturowej przeszłości Wrocławia. Opowiada historię Niemców, Żydów, Polaków i innych mniejszości narodowych w jednym mieście.

17.30 Karol Maliszewski ? spotkanie autorskie
Karol Maliszewski ? ur. w 1960 roku; poeta, prozaik, krytyk literacki. Prowadzi warsztaty poetyckie w Studium Literacko-Artystycznym na Uniwersytecie Jagiellońskim w Krakowie. Publikował m.in. w ?Odrze?, ?Twórczości?, ?Gazecie Wyborczej?. Wydał jedenaście tomików poetyckich, pięć tomów prozy i sześć tomów szkiców krytycznoliterackich (ostatnio Pociąg do literatury. Szkicownik literacki z Dolnego Śląska, 2010, Manekiny, 2012; Ody odbite, 2012). Mieszka w Nowej Rudzie.

18.30 ?Breslau cv? ? Statek pamięci. Odra z perspektywy sportów wodnych w Breslau i Wrocławiu. Gość: Sławomir Szymański ? dr filozofii (UJ), autor książki „Sport w Breslau” (Dolnośląskie 2011), w przygotowaniu książka „Sportowy Wrocław 1945-89” (tytuł roboczy, wyd. Via Nova), publicysta, redaktor naczelny portalu „Sporter” (przy Dolnośląskiej Szkole Wyższej), pracownik Dolnośląskiej Szkoły Wyższej (kierunek: dziennikarstwo sportowe). 19.30 Klara Nowakowska ? spotkanie autorskie

19.30 Klara Nowakowska ? ur. 1978 roku; poetka, laureatka Ogólnopolskiego Konkursu Poetyckiego im. Jacka Bierezina z 1998 r. oraz nagroda kulturalna Gazety Wyborczej wARTo w 2013 r. Opublikowała tomy: Zrosty (1999), Wodne wiersze (2002), Składnia (2004), Ulica Słowiańska (2012).

20.30 Prywatka z ?Ritą Baum?
21.30 Konrad Góra ? spotkanie autorskie Konrad Góra ? ur. w 1978 roku; publikował w ?Odrze?, ?Studium?, ?Ricie Baum?, ?Tyglu Kultury?, antologii Ziemie uzyskane etc. Autor tomów poetyckich Requiem dla Saddama Husajna inne wiersze dla ubogich duchem (2010), Pokój widzeń (2011), Siła niższa (2012). Mieszka we Wrocławiu.

22.30 Czytanie o zmroku: ?Do wody!?
Na podstawie ?Lorda Jima? Josepha Conrada. Czas trwania: ok. 40 minut. Realizacja: Arkadiusz Cyran, Czerwo01, Kamil Dawid Gałuszka, Mateusz Stuczyński.
O zmroku przy lekkiej bryzie na stateczku odbywa się spowiedź człowieka, który wiedział, że wkrótce zatonie. Zasiądziemy wygodnie na siedziskach łajby, będzie lekko kiwało. Wysłuchamy tej nielekkiej opowieści, piwo ją zrównoważy, muzyczka osłodzi. Jim, ten popapraniec, wygada się przed wami jak na spowiedzi.

Prowadzenie spotkań: Karol Pęcherz, Paweł Piotrowicz, Agnieszka Kłos.

Karol Pęcherz ? ur. w 1980 roku; Prezes Fundacji na Rzecz Kultury i Edukacji im. T. Karpowicza, animator kultury, kaowiec, redaktor prowadzący Magazynu Materiałów Literackich Cegła, twórca aranżacji audiowizualnych do poezji współczesnej (Chain Smokers), współtwórca Księgarni Tajne Komplety.

Paweł Piotrowicz ? ur. w 1978 roku, prezes Stowarzyszenia Kulturalno-Artystycznego ?Rita Baum?, animator kultury, redaktor pisma ?Rita Baum?, wydawca płyt.

Agnieszka Kłos ? autorka opowiadań i dwukrotnie wydanej książki ?Całkowity koszt wszystkiego?. Publikuje regularnie w magazynach literackich i artystycznych. Jej opowiadania zostały przetłumaczone na język serbski, bułgarski, niemiecki i angielski. Redaktorka magazynu ?Rita Baum?, wykładowca ASP.
kuratorzy: kpt. Karol Pęcherz, kpt. Paweł Piotrowicz.