Zapraszamy na spotkanie autorskie prozaika Ryszarda Lenca. Ryszard Lenc posiada na swoim koncie dwie książki oraz opowiadania (takie jak: „Daimonia”, „Piękny świat” czy „Poeci, poeci”) wydawane w czasopismach literackich .

Najnowsza książka Lenca „Chimera” dostępna jest już w księgarniach i w sieci. Na pierwsze spotkanie zapraszamy do księgarni Tajne Komplety we Wrocławiu 5 marca o godzinie 18.00.

Autor o książce: „Książkę skomponowałem z opowiadań zebranych w trzech cyklach: Daimonia, Piękny świat oraz Poeci, poeci, pisanych w latach 2007-2013. Niektóre teksty były publikowane w magazynach literackich i pismach kulturalno-społecznych. Daimonia to cykl opowieści o bogach, demonach i ludziach. Jakiś daimonion siedzi bowiem we mnie mocno i to zapewne on odpowiedzialny jest za moje przywary i skłonność do złych lub dobrych uczynków. Piękny świat to zamierzenie literackiego komentowania tego wcale nie najpiękniejszego ze światów. Wreszcie Poeci, poeci inspirowani są poezją. Sprzed wieków, sprzed lat
i współczesną.

Ryszard Lenc (ur. w 1955 r., mieszka od zawsze w Katowicach). Pisze opowiadania. W 2007 roku wydał debiutancki zbiór pt. ?Ja, Wittgenstein? (Stowarzyszenie Literackie im. K.K. Baczyńskiego w Łodzi). Współpracuje z pismami oraz portalami literackimi i kulturalnymi, min. „Akcentem”, „Frazą”, „Odrą, fundacja-karpowicz”.

Współzałożyciel Śląskiego Klubu Profesorskiego. Redaguje na www.fundacja-karpowicz.org ?Zapiski czytającego w niedziele? i na www.wforma.eu ?Wędrówki niewędrującego?.

Bliskie mi jest miejsce, gdzie spotykają się i dyskutują ze sobą filozofia, mitologia i religia, gdzie spory wiodą osoby i Osoby z kręgów kultury antycznej, judeochrześcijańskiej, Dalekiego Wschodu. Wierzę, że takie miejsce istnieje i mam nadzieję, że człowiek jest czym więcej niż tylko pożądliwym homo oeconomicus.
Więcej na: http://www.ryszard-lenc.pl/blog